Kognitiv adfærdsterapi
Sundhedsstyrelsen anbefaler kognitiv adfærdsterapi til behandling af angst og OCD, da forskning på området viser, at kognitiv adfærdsterapi er en af de mest effektive terapiformer til behandling af angst- og tvangslidelser.
I kognitiv adfærdsterapi lærer du ved hjælp af forskellige metoder at håndtere din angst på en mere hensigtsmæssig måde, og vi arbejder altid hen imod konkrete mål som fx at blive i stand til bestemte aktiviteter, du grundet angst eller tvangstanker er forhindret i.
Det er min erfaring, at man ikke kan tale sig ud af angst eller OCD. En vigtig metode i angst- og OCD-behandling er derfor eksponering, altså at man udsætter sig selv for de situationer, der almindeligvis medfører angst eller ubehag. Jeg arbejder dog altid med trinvis eksponering, således at vi arbejder i det tempo, der passer til netop dig. Det er vigtigt at understrege, at du ikke bliver tvunget til noget i behandlingen; gennem hele forløbet planlægger vi i fællesskab det, du skal øve dig på.
Kognitiv adfærdsterapi betegnes almindeligvis som korttidsterapi (5–20 samtaler), men ved svære angst- og OCD-lidelser, eller når angst eller OCD optræder sammen med en anden diagnose, kan der være behov for længere forløb.
Nogle forløb er lange, mens andre er korte. De fleste er et sted midt imellem.
OCD: Et kort forløb (9 samtaler)
Jesper henvendte sig med tvangstanker om at være pædofil og skizofren.
Efter kun 9 samtaler havde han ikke længere brug for min hjælp. Det, der hjalp Jesper til at slippe ud af det helvede OCD’en holdt ham i, var dels at forstå OCD’ens mekanismer, dels at han var hurtig til at identificere sine tanker om at være pædofil/skizofren som OCD, og så var han i særlig høj grad i stand til at tolerere ubehag.
Du kan læse mere om Jespers OCD.
OCD: Et mellemlangt forløb (21 samtaler)
Anne havde været plaget af OCD, siden hun var 10 år gammel. Da hun startede i behandling hos mig, var hun 19 og havde tanker om at være pædofil og om at ”være sådan en”, der havde lyst til sex med dyr.
Det var hjælpsomt for Anne at blive klar over, at det er normalt at have tanker, der kan virke skøre og perverse. Hun fandt ud af at disse tanker intet har at gøre med rent faktisk at være skør eller pervers, men at man kommer til at tro, at man er det, hvis man tillægger alle de tossede tanker, som vi mennesker kan have, betydning.
Du kan læse mere om Annes tvangstanker.
OCD: Et langt forløb (74 samtaler)
Alexander er en 34-årig mand, der gennem mange år har været holdt i et jerngreb af tvangstanker om pludselig at opdage, at han har ”forkerte” følelser i forhold til børn eller andre kvinder end sin kæreste, når han har været i et kæresteforhold. Alexander har været i behandling i 3 år, og selvom vi nærmer os, er der stadig et stykke vej til mål.
Du kan læse mere om Alexanders forløb.